Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Un deţinut german: Sunt convins,…

Un deţinut german: Sunt convins, calea Corupţiei, Discriminării şi Tratării inumane nu duce spre UE

La rugamintea cetateanului german, Thomas Arend, detinut in penitenciarul „Pruncul”, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului a expediat institutiilor media, un mesaj adresat unor instante nationale. Mesajul este destinat „pentru difuzare imediata”. CHDOM monitorizeaza acest caz, de circa 4 ani. Mesajul cetăţeanului german, însotit de numeroase fotografii, este următorul:

„Stimaţi domnilor Alexandru Tănase şi Iurii Leancă,

cetăţeanul Republicii Germania, Thomas Arend, se întreţine în închisoare fără dovadă de vină, Penitenciare Nr. 9 Pruncul. R. MOLDOVA nu poate să depună condiţii de întreţinere a condamnaţilor. Condiţiile le depune Ambasada Republicii Federale Germania, care ajută cu producte de mâncare şi medicamente farmaceutice.
Pe 4 martie 2005 (22.09.2004) am fost arestat de organele de forţă ale R. Moldova, pe 7 martie 2005 până la 10.00, conform Codului Penal al R.M. Din 2002 trebuia să fie luată o hotărâre judecătorească privitor la persona mea. § 11 Alineatul 2 nici o autoritate nu este în drept să reţină o persoană fără suficiente dovezi. Alineatul 4 detenţia nu poate depăşi 72 ore, dacă nu există o hotărâre judecătorească în acest sens, pe 11 martie 2005, la 170 ore din data reţinerii mele, cu 98 ore deasupra normei prevăzute de CP, am fost deplasat la Judecătoria dl. MIHAI DIACONI sectorului Buiucani şi dl. Procuror Nicolai EDINIUC. La 24 ore de la reţinerea persoanei de către autorităţile moldoveneşti, inculpatului i se aduc la cunoştinţă în limba natală (germană) motivele acuzării sale. § 11 Alineatul 5 al CP al R. Moldova. Mi s-a oferit un avocat care, la rândul său, cerea 150,00 euro/ oră pentru serviciile sale. Spunea că trebuie să plătesc, indiferent de situaţia adevărată a lucrurilor, chiar dacă sunt vinovat sau nu. În ciuda faptului că R. Moldova a aderat la Convenţia Europeanâ pentru Drepturile Omului în 1997, acest lucru este departe de a fi adevărat.
A aderat :
– 12.09.1997 Convenţia az. CETS 05
-12.09.1997 Protocolui nr. 1/4 cets 09/046
– 01.10.1997 Protocolul nr. 6 cets 114
– 01.12.1997 Protocolui nr. 7 Cets 117
Această Convenţie este un punct forte în relaţiile cu Europa şi
Uniunea Europeană.

¤ omor din culpă
¤ corupţia
¤ tortură
¤ încălcarea drepturilor

Toate aceste puncte s-au simţit în R. Moldova şi pe pielea mea. Zilnic poţi auzi prin mijloacele de informare în masă cât de aproape este R.i Moldova de UE, din păcate, fiind aici eu nu pot afirma  acest lucru. Şi v-aş ruga mult ca R. Moldova să se alinieze Convenţiei Europene şi cel puţin Codul Penale R. Moldova. Odată cu arestul meu au dispărut lucruri şi obiecte care-mi aparţineau – la IWS o. KPS Chişinău – Stradă Tighina 6. În acest sens nu am primit nici un Proces- Verbal cu referire la proprietatea care mi-a fost retrasă . Doresc să remarc proasta îngrijire medicală şi produsele alimentare care complet nu corespund normelor Convenţiei Europene. Sunt convins că calea Corupţiei , Discriminării , şi Tratării inumane nu duce spre Uniunea Europeană.
Vă rog ca dosarul condamnatului Thomas Arend de a fi văzut încă odată.
Cu mult respect
RONALD L. BABB
Foreign Prisoners Fellowship Germany

copie: Ambasada Republicii Federale Germania nr. 531.45 Arend
Curte European cererea nr. 31230/08 , arend ./. Moldova”

Vom reveni cu poze din inchisoare si cu opiniile persoanelor responsabile de aceasta stare de lucruri.